L’estat d’alarma decretat pel Govern aquest dissabte ha afectat de ple al petit comerç, als autònoms i als diferents serveis de Castellbisbal, que s’han vist obligats a abaixar les seves persianes o a reduir els seus serveis per evitar la propagació del coronavirus.

Centres educatius, autoescoles, gimnasos, perruqueries i centres d’estètica, bars i restaurants, espais de lleure i centres dentals, entre d’altres, han hagut de tancar les seves portes per força major, malgrat que molts ja havien optat per fer-ho “per responsabilitat social” un o dos dies abans que ho ordenés el govern.

Alguns restaurants han optat per oferir el seu servei a domicili i centre educatius com el Centre d’Anglès Castellbisbal o l’acadèmia La Potarroja ofereixen als seus alumnes classes online, segons han explicat els seus responsables.

En la majoria de casos, però, l’estat d’alarma ha implicat deixar de rebre ingressos però continuar pagant impostos, seguretat social, sous a treballadors, Una situació que a curt termini serà insostenible per a molts d’ells. Uns ja s’han vist en la situació d’haver d’acomiadar algun treballador, d’altres han negociat vacances amb els seus empleats i d’altres no saben quant de temps podran aguantar. “A nosaltres ens afectarà molt perquè jo em puc trobar que aquest mes la gent ja directament em retorni el rebut, el mes següent tampoc me’l vulguin pagar i bé, si no tinc ingressos de cap mena i he de pagar el lloguer, la seguretat social, el sou del treballador, doncs veurem si podrem obrir quan acabi tot això”. Així ens ho explicava la Belén de Gimnásio Castellbisbal qui, per una altra banda, confia de la solidaritat de tots perquè això no acabi d’aquesta manera.

Un altre dels establiments afectats ha estat la clínica Dental Gaudí, que ha explicat que va tancar portes per iniciativa pròpia davant la dificultat d’evitar el contagi, malgrat que el govern considera les cíniques dentals un servei bàsic que pot obrir. Treballem amb clients amb la boca oberta a 20 centímetres, “tenen perill de contagi des del minut zero, des que el pacient obre la boca”, explica Neus Sancho, la propietaria. Econòmicament, se senten desamparats, doncs per acollir-se a les ajudes anunciades pel governhavent tancat per iniciativa pròpia i no per obligació, hauran de demostrar el tancament i les raons que els han portat a fer-ho.

D’altres establiments de serveis essencials com farmàcies o botigues d’alimentació com BonÀrea segueixen oberts fent els impossibles per continuar prestant servei als seus clients en un context en què el contacte físic s’ha de minimitzar. Algunes solucions plantejades són normes d’entrada i distàncies de seguretat així com iniciatives per facilitar que la gent no hagi de sortir de casa. Així, molts d’ells ofereixen serveis a domicili per tal de minimitzar els riscos al màxim possible i continuar amb el negoci obert, tractant de patir les menors pèrdues possibles.

BonÀrea, per exemple, segueix obert però limita a 5 clients els que poden coincidir en l’establiment i tots els treballadors van protegits. Per tal d’evitar contagis amb el material de la botiga, deixen que els clients passin amb les seves bosses pròpies o carros propis, omplen, buiden a caixa i tornen a omplir i se’n van, així no han d’agafar carros ni bosses de la botiga. Segons han explicat, també tanquen mitja hora abans, a les 20:00, per poder assistir els seus familiars a casa i porten la compra a casa només a la gent gran i persones que físicament tinguin alguna patologia que els impedeixi anar. Carns de Qualitat, que dilluns insistien en que no hi havia cap problema de subministrament, també han optat per oferir el seu servei a domicili.

Des de la Farmàcia Laura Pedró expliquen que l’activitat segueix igual d’alta que abans de l’ordre de confinament malgrat que ja no els arriba gel alcohòlic per que està requisat. A hores d’ara són dues persones atenent als clients i afegeixen que veuen “massa gent pel carrer” i que la gent “s’hauria de quedar a casa per responsabilitat” que només s’ha d’anar quan ho necessitin i “si tenen que comprar diferents productes que no ho facin diferents cops, si no una vegada, que no sigui excusa per sortir al carrer”.

Altres establiments que el govern ha permés que es mantinguin oberts, però, han hagut de tancar per casos de coronavirus entre els treballadors. És el cas de l’oficina del BBVA, que des de dimarts està tancada amb un cartell informatiu penjat a la porta. Segons un missatge de text que han rebut alguns dels clients de l’oficina, el motiu del tancament és que un dels treballadors ha donat positiu pel virus.

 

* Notícia extreta del diari digital de Castellbisbal 772.cat